top of page

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Σταθμοί ορόσημο

στην ιστορία του

Ε.Π.Γ.Σ.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ

Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

είναι το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για το σύνολο της νησιωτικής κοινωνίας του Αιγαίου πελάγους. Ξεκίνησαν το 1927 και ως το 1968 διεξήχθησαν τουλάχιστον οκτώ φορές με τη συμμετοχή αθλητών από Λέσβο, Χίο και ορισμένες φορές από Σάμο. Στη σημερινή μορφή τους διεξάγονται από το 1986 σε ετήσια βάση με τη συμμετοχή όλων των νησιών του Αιγαίου και είναι ένας καταξιωμένος θεσμός. Συνήθως, διεξάγονται το Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου και διαρκούν τρεις ημέρες.

Στόχος των αγώνων, εκτός από τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος και των πανανθρώπινων αξιών, είναι να δοθούν ευκαιρίες διάκρισης στους αθλητές των νησιών ώστε να ξεφύγουν από την απομόνωση και να αναδειχθούν νέα ταλέντα. Τα κοινωνικά οφέλη από τη διεξαγωγή των αγώνων είναι ιδιαίτερα σημαντικά: δημιουργούνται νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, προβάλλονται τα τοπικά σωματεία, οι αθλητές έχουν επί πλέον αγωνιστικές ευκαιρίες, καλλιεργείται η αθλητική παιδεία στα νησιά του αρχιπελάγους. Τέλος, αποτελούν σημαντική στήριξη της οικονομίας του νησιού που διοργανώνει τους αγώνες, αφού θα μετακινηθούν και θα παραμείνουν εκεί για τρεις ημέρες περίπου 600 άτομα.

Οι πρώτοι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες έγιναν το 1927 στη Μυτιλήνη. Τους είχε διοργανώσει ο Παλλεσβιακός Γυμναστικός Σύλλογος.Είχαν πάρει μέρος αθλητές των νησιών της Χίου και της Λέσβου.Σημείωσαν λαμπρή επιτυχία αλλά δεν υπήρξε άμεση συνέχεια εκείνης της πρωτοπόρου προσπάθειας κατά την προπολεμική περίοδο. Οι δεύτεροι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες είχαν προκηρυχθεί για τον Οκτώβριο του 1929 πάλι στην Μυτιλήνη αλλά αναβλήθηκαν "δια λόγους ανεξαρτήτους της θελήσεως της οργανωτικής επιτροπής" με προοπτική να διεξαχθούν ένα μήνα αργότερα,κάτι που δεν συνέβη. Προπολεμικά διοργανώθηκαν δύο ακόμα διοργανώσεις το 1936 στη Χίο και το 1938 στη Μυτιλήνη.Τον Οκτώβριο του 1938, σε σύσκεψη αιγαιοπελαγίτικων συλλόγων που διοργάνωσε ο Άρης Μυτιλήνης, αποφασίστηκε να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο εναλλάξ στα διάφορα νησιά κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, με συμμετοχή τριών αθλητών ανά αγώνισμα και βαθμολογία 3-2-1 για τους τρεις πρώτους για το επαμειβόμενο κύπελλο συλλόγων. Προβλέπονταν και αγωνίσματα νεανίδων εκτός βαθμολογίας καθώς και η συμμετοχή αθλητών-οπλιτών της 13ης Μεραρχίας. Τελικά, οι αποφάσεις αυτές έμειναν στα χαρτιά.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες διοργανώθηκαν ξανά τις δεκαετίες του '50 και '60, με συμμετοχή κυρίως αθλητών από τη Λέσβο και τη Χίο και λίγες φορές από άλλα νησιά (Λήμνο, Σάμο). Ανασυστάθηκαν το 1953 από τον Παγχιακό, ο οποίος αποφάσισε να φιλοξενήσει την πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση στις 14-15 Αυγούστου.Τελικά, οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες έγιναν τον Αύγουστο του 1954.Έλαβαν χώρα σε Χίο και Μυτιλήνη.Το Σεπτέμβριο του 1961 έγιναν οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες Στίβου στη Μυτιλήνη.Τον Αύγουστο του 1964 έγιναν στη Χίο.Τον Οκτώβριο του 1968 έγιναν στη Μυτιλήνη αλλά χαρακτηρίζονται  "Αιγαιοπελαγίτικοι παιδικοί αγώνες στίβου".

Κλεάνθης Παλαιολόγος.

Κλεάνθης Παλαιολόγος.

Αλκινόη Κατσικαδέλλη.

Αλκινόη Κατσικαδέλλη.

20150506_112002.jpg

20150506_112002.jpg

Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες.

Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες.

Ελληνοτούρκικη σχέση.

Ελληνοτούρκικη σχέση.

Μουσείο Παλλεσβαικού.

Μουσείο Παλλεσβαικού.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Εργασία δ' εξαμήνου 2015, μάθημα Πολιτισμική Αναπαράσταση.

Υπέυθυνοι καθηγητές: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ιωάννης Ηλιάδης.

Φοιτητες: Σταυρίδης Σταύρος, Μιλτιάδης Κακάρογλου, Δημήτρης Λάμπρος.

Πηγές

bottom of page