top of page

Σταθμοί ορόσημο

στην ιστορία του

Ε.Π.Γ.Σ.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ

Αγώνες πόλο
Δημήτριος Νακέλλης
Ν.Ο.Μ.
Οι αθλητές του πόλο.
Κολύμβηση δεκαετίας 1930-40.
Ναυτικός Όμιλος.
Ναυτικός Όμιλος.
Αγώνας πόλο
Ν.Ο.Μ.

Από την επόχη

της Τουρκοκρατίας ύπηρχαν αθλητικοί σύλλογοι στην Μυτιλήνη (ο Διαγόρας και ο Άτλας). Μέτα από την Μικρασιατική καταστροφή όμως και με την ίδρυση του Παλλεσβιακού το 1922 και αργότερα των συλλόγων Άρη, Νίκης, Απόλλωνα και άλλων άρχισε ένας μεγάλος οργασμός σε όλα τα αθλήματα, κυρίως όμως το 1928.

Ο Παλλεσβιακός εκείνη την εποχή είχε σπουδαία αθλητικά τμήματα με το κολυμβητικό να ξεχωρίζει. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρωταθλητής Ελλάδος στο ελεύθερο κολύμπι, εκείνη την επόχη ήταν ο Δημήτριος Νακέλλης, αθλητής του Παλλεσβιακού.

Είχε βέβαια και άλλους σπουδαίους κολυμβητές όπως το Μάνο Μαλλίδη, το Κονάκα,

το Σαρόγλου, το Φιλιό και πολλούς άλλους.

Μεγάλο κατώρθομα για μια εποχή που η κολύμβηση ήταν δύσκολη και επιζήμια.

Γιατί επιζήμια όμως; Το κράτος έκεινη την επόχη έβγαζε σε δημοπρασία διάφορες θαλλάσιες περιοχές και όποιος επιχειρηματίας κέρδιζε με δικά του έξοδα έχτιζε αποδυτήρια και μόνο έκει επιτρεπόταν να κολυμβήσης.

Έτσι τα σωματεία ήταν αναγκασμένα να έπρεπε να πληρώνουν ενοίκιο για να μπορούν να προπονηθούν. Ο Παλλεσβιακός σαν πιο δυναμικός σύλλογος νοίκιαζε δύο περιόχες και ο Άρης με άδεια που είχε πάρει χρησιμοποιούσε το σημερινό χώρο που βρίσκεται ο Ν.Ο.Μ.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν ένας διαδρομός 50 μέτρων, με ξύλινους πασσάλους και τέρματα με παλιοσανίδια και μία μπάλα. Αυτά ήταν τα εφόδια που ανέδειξαν μεγάλους κολυμβητές. Στην ανάδειξει τις κολύμβησης εκείνη την εποχή συνέβαλλε η αμίλλα του Παλλεσβιακού και του Άρη, αλλά και η Ε.Π.Ο. που απαγόρευε τέσσερις μήνες το καλοκαίρι το ποδόσφαιρο.

Από το 1928 και μετά η κολύμβηση κέρδιζε όλο και περισσότερο έδαφος. Κάθε χρόνο διοργανωνόταν διασυλλογικοί αγώνες μεταξύ του Παλλεσβιακού και του Άρη τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδίκα θαλλάσια σπορ.

Στην Έλλαδα ύστερα από την εμφάνιση του πρωταθλητή Δημήτριου Νακέλλη και τις σπουδαίες επιδόσεις του , τα θαλλάσια σπορ εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Ιδρύθηκε η Ε.Κ.Ο. (Έλληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία) που μέχρι τότε ήταν τμήμα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.. Η Μυτιληναϊκή κολύμβηση έδωσε μεγάλη ώθηση για την δημιουργία πολλών ομίλων σε όλοι την Ελλάδα.

Μπροστά σε αυτή την πανελλήνια κίνηση κίνηση φανερώθηκε η ανάγκη για την Μυτιλήνη να ιδρυθή ένας ναυτικός όμιλος για όλα τα θαλλάσια σπορ.Έτσι τα σωματεία του Παλλεσβιακού και του Άρη με την βοήθεια των αθλητών και παραγόντων δημιούργησαν των Ν.Ο.Μ.(Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης).

Κλεάνθης Παλαιολόγος.

Κλεάνθης Παλαιολόγος.

Αλκινόη Κατσικαδέλλη.

Αλκινόη Κατσικαδέλλη.

20150506_112002.jpg

20150506_112002.jpg

Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες.

Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες.

Ελληνοτούρκικη σχέση.

Ελληνοτούρκικη σχέση.

Μουσείο Παλλεσβαικού.

Μουσείο Παλλεσβαικού.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Εργασία δ' εξαμήνου 2015, μάθημα Πολιτισμική Αναπαράσταση.

Υπέυθυνοι καθηγητές: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ιωάννης Ηλιάδης.

Φοιτητες: Σταυρίδης Σταύρος, Μιλτιάδης Κακάρογλου, Δημήτρης Λάμπρος.

Πηγές

bottom of page