Σταθμοί ορόσημο
στην ιστορία του
Ε.Π.Γ.Σ.
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() |
Ο Κλεάνθης Παλαιολόγος
γεννήθηκε στην Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1902.
Αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Γυμναστικής το έτος 1926 και διορίστηκε καθηγητής γυμναστικής στο Πρακτικό Λύκειο Μυτιλήνης και υπηρέτησε εκεί μέχρι το έτος 1929, εκδηλώνοντας πολλαπλή δραστηριότητα στην οργάνωση σχολικών γυμναστικών επιδείξεων, στην ίδρυση και ανάπτυξη του Λεσβιακού Αθλητισμού, Στίβου, Κολύμβησης και Ποδοσφαίρου και συνέβαλε στην ίδρυση και εξάπλωση του Προσκοπισμού στο νησί.
Καθ’ όλο το διάστημα της μακράς Καριέρας του, ο Κλεάνθης Παλαιολόγος υπήρξε ένας ακάματος εργάτης του Ελληνικού Αθλητισμού και της Γυμναστικής.
Εργάστηκε σαν προπονητής ποδοσφαίρου, κολύμβησης και στίβου σε πολλούς αθλητικούς συλλόγους, ένας από αύτους ήταν και ο Παλλεσβιακός, αλλά και σε εθνικές ομάδες. Ήταν επί δεκαπέντε χρόνια μέλος του ΣΕΓΑΣ, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Προπονητών Στίβου, ιδρυτικό μέλος και μόνιμος ομιλητής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και αντιπρόεδρος της κατά την τελευταία δεκαετία της θητείας του, ως 1986, συνάμα δε και διάπυρος κήρυκας της Ολυμπιακής Ιδέας. Επί δέκα χρόνια Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλητισμού και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής.
ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ:
Για την πολύπλευρη συμβολή του στην ανάπτυξη του ελληνικού Αθλητισμού και στη διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος και του Ολυμπισμού, έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων,
1. Από την Ελληνική Πολιτεία με το παράσημο του Φοίνικα.
2. Από την Πανεπιστημιακή Σχολή Φυσικής Αγωγής της Βουδαπέστης με τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτορα.
3. Από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με τα ανώτατα διάσημά της.
4. Με το παράσημο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, «Χάλκινο Ολυμπιακής διακρίσεως».
5. Με το παράσημο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) για τις πολυετείς υπηρεσίες του στον Προσκοπισμό.
6. Με το χρυσό μετάλλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, για την εικοσαετή προσφορά του, ως ομιλητού και οργανωτού των 40 Διεθνών και Ελληνικών συνόδων της.
7. Με το χρυσό μετάλλιο του ΣΕΓΑΣ για την πολυετή προσφορά του στον Ελληνικό Αθλητισμό
8. Με το χρυσό μετάλλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου.
9. Έπαινος λογοτεχνίας της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του «Νταη- Παναγιώτης».
Η πνευματική του δραστηριότητα υπήρξε επίσης μεγάλη. Έγραψε δεκαοχτώ βιβλία για αθλητισμό, κολύμπι, γυμναστική, ορειβασία, έκανε πολλές διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα, δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και συνεργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά, πολλά από τα οποία αναδημοσιεύτηκαν σε ειδικά περιοδικά στην Ευρώπη.